More outtakes

More outtakes from our current issue: this time, the house on Great Barrier Island designed by Paul Clarke of Crosson Clarke Carnachan Architects. The photographs are by Simon Devitt.

This one shows the house's open-air (but covered) corridor. On the left is a storage cupboard, a small laundry alcove, and a toilet. The bedrooms are on the right, with the main living area at the end of the corridor. The open-air corridor may make for a slightly chilly trip to the bathroom in winter, but Paul believes that it's important to remain connected to the elements at a holiday home, something the owners heartily agree with.

This arresting view looks along the home's eastern flank, showing its cedar exoskeleton.

Here's a view of it in its bush-clad setting, in a field a little back from Medlands Beach. This is like the view you get of the house when you approach - it's an intriguing object from the driveway, with its monopitch roof pointing optimistically skywards.

Paul Clarke wished we had included this shot in our layout, so I've put it here for him. He likes the way the home's exoskeleton mimics the verticality of the trees.

And this is another view through the home's deck and living area.

TV3's Sunrise focuses on architecture

TV3's Sunrise has recently been featuring a series of great homes that have previously been seen in HOME New Zealand. We see it as another opportunity to tell people about the importance of using a good architect when creating a home, whether it be a new home or an alteration. You can see the footage for their feature on artist Michael Shepherd's home and studio, designed by Stevens Lawson Architects, at this link:


A lot of people are very interested in the house by Amanda Yates that features on our cover. The beauty of this blog is that it allows us the luxury of featuring extra images of it. Amanda's aim with the project was to reference early Maori earthern architecture, dwellings that were actually part of the land, and you can see here how the house on the Coromandel Pensinsula follows the contours of the land.

The way the home's interior slope meets the rock face outside is immaculately detailed, as you can see in this image (all the photographs are by Paul McCredie):

One of the great things about the house is the way the mood of the slope changes through the day under different lighting conditions.
Outside, the home's roofline also follows the slope. Upstairs is a self-contained studio used by Amanda and her partner when they visit her parents, who live there full-time.
Roy from SGA Architects requested a context shot in our layout that showed the home in its location. Here is one that shows a wider view of it on its site:

We're back

We end this long and embarrassing silence (blogging seems so easy to start with then suddenly, it becomes difficult to think of things to say ... then you're out of the habit) with an announcement of a recent innovation: from our December/January issue onwards, we are publishing special (and hopefully collectable) subscriber-only covers.

This is the newsstand cover for our next issue, a photograph by Paul McCredie of a house on the Coromandel Peninsula designed by Amanda Yates:

And this is our subscriber-only cover, another photograph by Paul of the same house.

You'll see that we have the luxury of being a little more pure with our subscriber cover. We are no longer subject to the tyranny of the barcode, and are under less pressure to include lots of coverlines to shout from the newsstand. Hopefully it's an object that will sit more serenely on your coffee table or beside the bed.

newer post older post

Recent Post